Представители на различни стопански сектори, на частния бизнес и на местните власти се включиха в регионална среща в Благоевград, организирана от Борда на директорите на Индийско-българската бизнес камара.

Фокусът на събитието бе насочен към възможностите за партньорство и сътрудничество между община Благоевград, регионални компании и браншови структури, с представители на бизнеса от Индия. В Благоевград бе и Н.Пр., посланикът на Индия у нас, Санджай Рана.

По време на днешната двустранна среща се илюстрираха добрите практики при стартиране на чуждестранни корпоративни начинания.

Политиката на България към Индия в търговско-икономическата сфера е насочена основно към привличане на индийски инвестиции, предвид потенциала на икономиката на тази азиатска страна. Това заяви за Радио Благоевград председателят на Индийско-българската бизнес камара, Калин Радев.

Според Н.Пр, Санджай Рана, въпреки че Индия бе сериозно засегната от пандемията, тя бързо се възстановява и продължава да бъде атрактивна за инвестиции.

Развитието на търговско-икономическите отношения между България и Индия следва да се разглежда в контекста на пълноправното членство на страната ни в ЕС и факта, че Индия е стратегически партньор за общността.  България може да се възползва пряко от своето географско положение, коментира областният управител на Благоевград, Николай Шушков.

За последните двайсет години стокообменът между България и Индия се е увеличил три пъти.

Търговският обмен между двете страни все още е твърде слаб, в момента възлиза малко над 330 млн. долара.

Публикувано (8 ноември 2022 г.): Благоевград преоткриват Индия – Новини (bnr.bg)