В момент, когато изказването на индийския премиер в Давос предизвика огромен интерес в целия свят и всички погледи вчера на Националния ден на Индия бяха съсредоточени към най-колоритния военен парад в света в центъра на Делхи, в София се събра бизнес елит за втората година от старта на Индийско – българската бизнес камара.

Тя е единствената двустранна камара в могъщата Фикки – Федерацията на индийските индустриални камари, в която членуват 250 000 корпоративни организации. И то в момент, когато Индия се отвори без никакви резерви към останалия свят. “Индия днес е бизнес” – каза индийския премиер Нарендра Моди в Давос и прикова вниманието на топ бизнес лидерите. Защото в 2020 година се очаква Индия да влезе в тройката на най-силните икономики с брутен вътрешен продукт 5 трилиона щатски долара.

Въпросът е дали ние българите ще имаме умението да използваме този шанс?

Борислав Боянов, президент на Индийско-българската бизнес камара: Ние очевидно имаме, тъй като в Индия има български компании, които са изключително успешни – в IT бизнеса, в доставката на интернет, във фарма бизнеса.

Н.ПР. Пуджа Капур, посланик на Индия: Мисля, че е настъпил моментът, когато нашето зряло сътрудничество може да се предвижи на още по-високо ниво. И партньорството ни да се превърне в специално – в нови области като IT технологиите, отбранителната промишленост, науката и високите технологии – това е идеалният момент.

В Индия всяка година завършват милиони инженери – повече отколкото в САЩ и в Китай заедно. В края на март Индо-българската камара свиква под егидата на Българското европредседателство в София Междуконтинентална конференция “IT hub connect”, насочена към IT бизнеса в Индия и Америка, с България като “IT hub” на Балканите. Очакваме най-големите в света – поканен е и самият Бил Гейтс.

Published (January 27, 2018) : Новини БНТ – Българска национална телевизия – http://news.bnt.bg/bg/a/v-sofiya-se-sreshchat-predstaviteli-na-blgarskiya-i-indiyskiya-biznes